A Gyógyszerészek XXXIII. Országos Kongresszusa pénteki napján, 2023. október 6-án 16 pont értékű szakmai továbbképzést tartunk "Az idős betegek gyógyszerelési kockázata" címmel.

Az idősebbek 30-40 százalékkal több gyógyszert fogyasztanak, mint a fiatalabb korosztályok. Minél idősebbek vagyunk, annál több gyógyszert szedünk, hiszen az idős ember multimorbid, azaz egyszerre több betegségben szenved.

Az elérhető életkor felfelé tolódásával Magyarországon is folyamatosan nő az időskorú népesség aránya: a 60 év felettiek már most is a népesség több mint egyötödét teszik ki, és a 65 év felettiek aránya is megközelíti a 20 százalékot. Ugyanakkor azt a kései életszakaszt, amit már számtalan panasz és idült betegségek tarkítanak, és amiben már az önálló, problémamentes életvitel is igen gyakran gátolt, a modern tudomány és medicina nem rövidítette le.

Az ehhez az életszakaszhoz vezető út során, majd ebben az életszakaszban egyre inkább fókuszba kerül az egyre több komponensből álló gyógyszerigény, gyógyszerbevitel. Az a betegelvárás (és gyakran a megengedő orvosi gyakorlat) is nagyon elterjedt, hogy valamennyi panaszt – ha okilag nem is, de tünetileg feltétlenül – szüntesse meg a gyógyító szakember, ami panaszonként akár egy gyógyszer alkalmazását is eredményezheti. Az egyre bővülő, összetett gyógyszerelésnek nemcsak az idős egyénre lehet alapvető pozitív/negatív hatása, hanem az egész társadalomra is.


Előadóink között szerepel Prof. Dr. Székács Béla, az "MTA doktora"; Szűcs Zsuzsa, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke; Dr. Molnár Andrea Ph.D., a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság vezetőségi tagja; Dr. Czintner Dóra geriáter szakorvos; Dr. Takács Katalin Gyöngyi, Dombóvári Szent Lukács Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa is.

 
 
 
 
 
 
 
 
Szeretettel várjuk 2023. október 6-8. között Egerben, a Hotel Eger & Parkban!
 
 
 
  Programtervezet  
 
 
  Regisztráció  
 
 
  Adatvédelmi, adatkezelési tájékoztató  
 
 
 

------------------------------

Mobil: 06 30 478 5962 | e-mail: moszinfo@gmail.com

MOSZ Iroda:

1135 Budapest, Kerekes u. 9. V/6. | Mobil: 06 30 869 3778 | e-mail: info@magangyogyszereszek.hu

www.magangyogyszereszek.hu

 
 
 
  Hogyan válhatok MOSZ taggá?  
 
 
  Leiratkozás